Rouw bij kinderen & de Hemeltelefoon

Gepubliceerd op 16 mei 2020 om 11:32

De Hemeltelefoon, om kinderen te helpen tijdens het rouwproces.

Ieder kind, hoe jong hij of zij ook is, rouwt. Het is belangrijk om ze te ondersteunen in dit proces. De manier waarop zij dit verdriet verwerken is vaak bepalend voor de rest van hun leven.

Rouw bij kinderen.

Omdat het denkproces van kinderen vaak nog niet volledig ontwikkeld is verschild het rouwproces ten opzichte van volwassene. Bij kinderen zie je rouw vaak terug in gedrag. Ze tonen bijvoorbeeld meer agressie of zijn juist ontzettend lief en behulpzaak. Kinderen kunnen last krijgen van concentratieproblemen of lijken in een ontkennende fase terecht te komen. Ieder kind heeft zijn of haar eigen manier waarop ze hun gevoelens uiten.

 Bij jonge kinderen zie je vaak dat ze pas in een later stadium gaan rouwen. Dit doen ze omdat ze dan het gevoel hebben dat het weer ‘veilig’ is en de rust teruggekeerd lijkt te zijn. Soms is dit zelfs enkele jaren later.

De manier waarop peuters en kleuters rouwen.

De kinderen in deze leeftijdsgroep hebben nog niet echt een besef van de dood. Ze leven in een soort fantasiewereld en beseffen nog niet dat de dood voor altijd is. Verdriet dat ze hebben gaat vaak over de korte termijn. Bijvoorbeeld: Het ene moment mist Valerie haar grote zus enorm, ze zou graag samen willen spelen. Een uur later lijkt er niets meer aan de hand te zijn en speelt Valerie weer vrolijk met haar poppen. Het besef dat haar zus nooit meer terug zal komen is er nog niet.

De groep die het wel begrijpt, maar er lastig mee om kan gaan.

Kinderen van 7 tot 9 jaar begrijpen wat er gebeurt, ze begrijpen dat de dood onomkeerbaar is en beseffen dat iemand nooit meer terugkomt. Toch maakt de hele situatie ze vaak kwetsbaar, angstig en het is vaak verwarrend. Deze leeftijdsgroep verzwijgt vaak gebeurtenissen. De rede is vaak dat ze andere willen beschermen en niet ‘anders’ willen zijn dan vriendjes of vriendinnetjes.

Onafhankelijk maar toch ook niet.

Kinderen van 10 tot 12 jaar zitten in de levensfase dat ze langzaamaan onafhankelijk worden. Wanneer er iemand overlijdt verzwijgen ze soms hun verdriet. Dit omdat ze ‘sterk en onafhankelijk’ over willen komen. Dat terwijl ze vaak ontzettend veel behoefte hebben aan een goed gesprek, een hand op de schouder of een stevige knuffel.

Een verantwoordelijkheidsgevoel.

Wanneer kinderen in de leeftijdsfase 13 tot 18 jaar en sterfgeval meemaken is dit vaak heel lastig. Deze leeftijdsgroep voelt zich vaak verantwoordelijk en wil familie en vrienden bijstaan. Daarnaast zitten ze midden in de pubertijd en proberen ze zichzelf te ontdekken. Een moeilijke periode dus waar ze zeker wat troost en steun bij kunnen gebruiken.

Hoe je kinderen kunt bijstaan?

Ieder kind rouwt op zijn of haar eigen manier. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om kinderen bij te staan.

 

  • Vertel aan ieder kind wat er is gebeurd, doe dit vaak zo eerlijk mogelijk maar houd wel rekening met de leeftijd.
  • Wees beschikbaar voor vragen. Peuters en kleuters stellen vaak heel veel ‘moeilijke’ vragen, probeer deze rustig en eerlijk te beantwoorden.
  • Laat kinderen zo nu en dan met rust, met vriendjes en vriendinnetjes spelen is belangrijk.
  • Schakel, indien nodig, hulp van buitenaf in om kinderen bij te staan.
  • Heb begrip voor de emoties van het kind. Ook als hij agressie of toont. Bespreek het wel, zeker als het ernstig wordt.
  • Maak ruimte voor herinneringen. Foto’s, verhalen etc.

De hemeltelefoon

De hemeltelefoon is een speelgoedtelefoon die we hebben ontwikkeld door alle verhalen die we hoorden. Vaak gaan jonge kinderen spelenderwijs om met hun verdriet. Rouw komt op en af. Met de hemeltelefoon kunnen ze zogenaamd bellen met iemand die is overleden. De fantasiewereld van jonge kinderen is ongekend. Op deze manier is er ruimte om spelenderwijs hun verhaal te vertellen, en praten is enorm belangrijk. De hemeltelefoon kan positief bijdragen aan het verwerkingsproces bij kinderen.

Bestel hier een hemeltelefoon.

Hemeltelefoon

€ 12,95

Hemeltelefoon

€ 12,95

Houten Hemeltelefoon, om op een speelse manier verdriet te verwerken door ''contact'' te leggen met overleden dierbare.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.